I vecka 49 fanns en insändare i Bohusläningen där skribenten oroade sig över ”Elnätsavgifterna gör att räkningarna kommer att skena” som Lokalkraft har gått i svaromål om. Vårt svar återfinns idag på debattplats och vi delar nu detsamma på vår egen nyhetsplats.

EldistributionSven Hansson tar i en insändare den 12 december upp våra svenska elnät. Och det är bara att hålla med, elnätsverksamhet är en helt central och livsviktig funktion i det moderna samhället. Och en så viktig funktion måste naturligtvis drivas så att den vinner kundernas och samhällets förtroende.

I mångt och mycket har debatten under senare år handlat om avgiftsstrukturen men kanske inte i lika hög grad om vad elnäten ska klara. Jag kan lugna insändarskribenten med att elnätsavgifterna inte höjs kollektivt, rakt över för alla bolag så att vi snart betalar en massa miljarder ytterligare för elnätstjänsten. Tvärt om har vi i Sverige i runda tal 170 elnätsbolag. De flesta ägda av kommuner eller av kunderna direkt i elföreningar.

Själv representerar jag en organisation som heter Lokalkraft där vi samlar 35 av dessa elnätsaktörer. Jag kan lova att våra medlemmar inte känner igen sig i beskrivningen av aggressiva prishöjningar så även om en domstol gör sin lagmässiga tolkning av det regelverk vi har att leva efter så lovar jag att varje medlem hos oss vrider och vänder på kalkylen för att bedöma hur stor del av det möjliga utrymmet för elnätstariffer som behöver nyttjas.

Här tror jag inte att du behöver känna någon större oro. Men visst, vi ställer allt större krav på våra lokala elnät. Numera ansluter vi nya mera småskaliga elproduktionsanläggningar direkt till våra lokalnät, det kostar och vi börjar se allt mer av vanliga hushållskunder som vill ansluta sina solcellspaket till elnätet. Kunder växlar mellan att vara kund och att vara en småskalig elproducent som matar ut några kWh på elnätet.

Våra medlemmar tar ansvar och ordnar naturligtvis detta men det drar en del kostnader så även om vi gör allt för att vara effektiv så kan det nog kosta en eller annan krona för oss alla framöver. Men vi lovar att våra medlemmar inte kommer att skörta upp dig!

Lars Kjellberg, Lokalkraft Sverige

 

Om LokalKraft
Nyheter
Kalendarium
Länkar
Energiföretagen Sverige: 
www.energiforetagen.se

Energimarknadsinspektionen: 
www.ei.se

Lokalkraft i Finland: 
www.lokalkraft.fi
Besök
 • 222Den här sidan:
 • 15670Läsningar totalt:
 • 10152Besökare totalt:
 • 0Besökare online nu:

Nyhetsbrev!


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Det är helt gratis och du kan avsluta prenumerationen när du vill via en länk i utskicket.Observera att du kommer att få ett e-postmeddelande där du måste bekräfta prenumerationen. Annars kommer den inte att gälla!
Du kan om du skulle vilja när som helst avbeställa prenumerationen via en länk i utskicken.

Notiser

Arbetsgrupper:

 

 • Tariffstruktur
  Samordningsansvar:
  Johan Lundqvist
  Hur kan ”morgondagens” tariffstruktur utformas för lokalnät?

 

 • Stödsystem/felanmä-
  lan utanför arbetstid
  Samordningsansvar:
  vakant
  Minimera svarstider och effektivisera verksamhet.

 

 • Teknikutveckling
  Samordningsansvar:
  Anders Mannikoff
  Workshopen i jan 2017 var startskottet.

 

 • Effektgränsen 1500 kW
  Samordningsansvar:
  Mats Mattsson
  Pågående ärenden med stor betydelse för det samlade kundkollektivet.

 

 • Småskaligt och Regelverket
  Samordningsansvar:
  Tord Rixborn

 

 • Markvärdering
  Samordningsansvar:
  vakant
  Intrångsregler och ekonomisk ersättning /uppdatering

 

In- och utloggning